Eiendomsmegler til fastpris: Hva koster det?

Er fastpris egentlig billigere? Vi går gjennom fastpriser og ser.

Sist oppdatert: 17. mars 2024

Bilde

MANGE MODELLER: En fastprismodell kan også inneholde noen variabler.

Du kan få en komplett pakkepris ved å hyre en eiendomsmegler til fastpris. Men er det en god deal? Vi ser nærmere på hva slike meglerpakker egentlig koster.

De fleste boligselgere har hittil valgt prosentbasert meglerprovisjon. Det vil si at du betaler en viss prosent av salgssummen som lønn til eiendomsmegleren. Provisjonsbasert vederlag er imidlertid ikke det eneste alternativet ditt. Du kan for eksempel hyre en eiendomsmegler til fastpris.

Du lurer kanskje på hva det er for noe? Vel, det ligger i navnet – megler til fastpris er meglere som tilbyr sine meglertjenester til en fastsatt sum. Hvor mye boligen selges for spiller ingen rolle. Du betaler den avtalte summen, enten du selger for mindre eller mer enn forventet. 

Hvor mye det koster for en eiendomsmegler til fastpris kan likevel variere veldig mellom ulike meglerforetak. Det er heller ikke sikkert at denne prismodellen passer for deg. Les videre for å se om pakkepris er det rette valget for deg eller ikke.

Kortversjonen

  • Fastpris er en prismodell der du betaler en gitt sum til eiendomsmegleren. Prisen forandrer seg ikke, uansett hvor mye tid megleren bruker eller hva boligen blir solgt for.
  • Flere eiendomsmeglerforetak tilbyr samme fastpris til alle, uansett hvilken type bolig du skal selge. Nesten alt er inkludert i prisen, for eksempel fotograf, visninger og oppgjør.
  • Hvilken prismodell som lønner seg, avhenger av hvilken bolig du skal selge, hvor du holder til og tilstanden på boligmarkedet. Du bør derfor vurdere alle alternativer før du takker ja til et meglertilbud.

Hva mener vi med eiendomsmegler til fastpris?

Eiendomsmegler til fastpris er en prismodell, der megleren krever et fast honorar for tjenestene sine. Provisjonsbaserte eller timebaserte honorarer er derimot ikke fastsatt. Hvor mye du ender opp med å betale, avhenger henholdsvis av salgsprisen eller tiden brukt på salget.

Pakkeprisen inkluderer vanligvis tjenester som verdivurdering, markedsføring, visninger, budrunde, forhandlinger og oppgjør. Fordelen med denne modellen er at den gir boligselgeren forutsigbarhet. Du vet nøyaktig hva eiendomsmegleren koster. Uavhengig av hvor mye eiendommen selges for, forblir meglers vederlag det samme.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Hva koster eiendomsmegler til fastpris?

Eiendomsmegler til fastpris koster stort sett alt fra 30 000 kr til 60 000 kr, selv om prisen naturligvis kan variere mellom ulike meglerforetak. Du bør undersøke om du må betale ekstra gebyrer for tilleggstjenester. Du bør lese alle vilkår nøye før du inngår en kontrakt, slik at du ikke blir overrasket med en uventet regning i posten.

For eksempel, det er vanlig å ekskludere boligselgerforsikring. Forsikringen fastsettes nemlig på grunnlag av salgssummen, og det blir derfor vanskelig å gi et forsikringstilbud i forkant av salget. Noen meglere tilbyr ulike pakker med forskjellige tjenester. En grunnpakke kan for eksempel inkludere digital markedsføring og visninger, mens en premiumpakke kan inkludere mer omfattende markedsføringskampanjer.

Slik fungerer fastpris-modellen i praksis

Nøyaktig hvordan fastprisen settes kan variere litt mellom ulike meglerforetak. Noen eiendomsmeglere tilbyr samme fastpris til alle, enten du skal selge en stor enebolig i distriktet eller en liten, urban sentrumsleilighet. Andre fastsetter prisen på grunnlag av hvor lett det er å selge boligen din og tilstanden på boligmarkedet.

Hima og Samsolgt by DNB Eiendom er to eksempler på meglerforetak som tilbyr eiendomsmeglere til fastpris. Det koster henholdsvis 45 000 kr og 60 000 kr for alle typer boliger – og det aller meste er inkludert. Du får blant annet følgende meglertjenester inkludert i pakkeprisen:

  • Verdivurdering og befaring
  • Boligfotografering og takstmann
  • Budrunde, kontrakt og oppgjør

Det er likevel noen små, men viktige forskjeller mellom disse tjenestene. Der Himla inkluderer megler på første visning, må du selv holde visningen om du bruker Samsolgt. Samsolgt inkluderer derimot boligsalgsrapport fra takstmann i prisen. En annen viktig forskjell er at Himla holder til lokalt i Bergen, mens Samsolgt tilbyr sine tjenester i større byer som Bergen, Oslo og Trondheim.

Les også

Dette er de billigste meglerkontorene

Fordeler

  • Du vet nøyaktig hvor mye du skal betale for meglerens tjenester, uansett hvor mye boligen selges for. Det gir deg økonomisk forutsigbarhet, og du kan sette opp et nøyaktig budsjett.
  • Nesten alle kostnader er inkludert i pakkeprisen. Du trenger ikke å bekymre deg for de ekstra utgiftene som du får med andre prismodeller.
  • Prismodellen er enkel og lett å forstå. Du betaler en gitt sum for at megleren skal hjelpe deg med å selge boligen.

Ulemper

  • Noen kan være bekymret for at meglere som mottar fast betaling kanskje ikke jobber like hardt for å få best mulig pris for boligen. Det er derfor viktig å velge en pålitelig og anerkjent megler.
  • Fastpris er ikke nødvendigvis den beste løsningen for alle typer eiendommer. Hvis du selger en eksklusiv bolig eller en eiendom som er vanskelig å selge av andre årsaker, kan det hende at provisjonsbasert vederlag med avanserte, tilrettelagte markedsføringsstrategier er bedre.
  • Det kan også andre utgifter i tillegg, som for eksempel e-takst.
IKKE FOR ALLE HUS: Fastpris passer seg gjerne dårlig til større hus, da det er mer arbeid for megleren. Derimot passer modellen bedre for mindre leiligheter som er mer lettsolgte.

Hva koster eiendomsmegler: Fastpris vs. provisjon vs. timepris

Du kan stort sett velge mellom fastpris, provisjon og timepris når du skal hyre en eiendomsmegler. Hver av disse har sine fordeler og ulemper. Du bør vurdere alle tre prismodeller nøye før du bestemmer deg for hva som er mest gunstig, basert på forventet salgssum, boligmarkedet og eiendommens salgbarhet.

  • Fastpris: Dette er som sagt en fast sum som betales til megleren, uavhengig av salgsprisen.
  • Provisjon: Du betaler en prosentandel av salgsprisen til megleren. Prosentandelen varierer, men den ligger vanligvis mellom 1% og 3,5%. Jo høyere salgspris, desto mer betaler du i provisjon.
  • Timepris: Her betaler du megleren for antall timer som de bruker på oppdraget. Timelønnen varierer, men den ligger ofte på ca. 2000 kr og opp per time.

La oss se på noen eksempler. La oss si at du selger boligen din for 5 millioner kr med eiendomsmegler til fastpris. Megleren tar 40 000 kr. Meglers vederlag er dermed mindre enn 1 % av salgsprisen. Hvis du selger boligen din for 5 millioner kr med en eiendomsmegler som tar 2 % i provisjon, koster vederlaget 100 000 kr. 

Vil du heller betale per time? Hvis megleren bruker 50 timer på å selge boligen din og tar 1 500 kr per time, koster det 75 000 kr. Her er det riktignok viktig å påpeke at de fleste som velger timepris ikke trenger hjelp med absolutt alt. For eksempel, de har kanskje funnet kjøper selv og vil bare at megleren skal håndtere kontrakt og oppgjør. I så fall koster det vanligvis ikke mer enn ca. 10 000 kr.

Les også

Vi går gjennom meglerpriser

Hvordan kan eiendomsmeglere tilby såpass lave fastpriser?

Mange lurer på hvordan i all verden eiendomsmeglere til fastpris koster såpass mye mindre enn for eksempel meglere med provisjonsbasert vederlag. Eiendomsmeglere med pakkepriser har ofte funnet måter å effektivisere arbeidsflyten sin på. De bruker digitale, automatiserte og standardiserte prosesser for å redusere driftskostnadene og kutte tidsforbruket. 

For eksempel, kontraktsigneringer og møter foregår på nett. De kan derfor tilby tjenestene sine til en lavere pris. Mange  har tatt i bruk moderne teknologi og fokuserer på digital markedsføring. De trenger ikke å bruke kostbare, tradisjonelle markedsføringsmetoder. Boligen annonseres stort sett bare på Finn.no og på meglers hjemmeside når du betaler fastpris.

Hvlke boliger passer best for fastpris?

  • Lettsolgte leiligheter på under 70 kvadratmeter passer bra for fastpris, da de er lett omsettelige og salgsarbeidet er relativt enkelt.
  • Større hus og hytter passer ikke så bra for fastpris, da det er mer arbeid for megleren og det er også mye mer arbeid. I tillegg krever det ofte spesialkompetanse som tilbyderne av fastpris ikke har.

Men du må huske på at ikke alle boliger passer inn i denne standardiserte modellen. Noen eiendommer krever mer tilpasset tilnærming, spesielt de som er unike. Andre ganger er boligmarkedet såpass tregt eller vanskelig at det er hard konkurranse mellom boligselgerne. I så fall kan det hende at du ønsker bredere annonsering, for eksempel på sosiale medier. 

Provisjonsbaserte eiendomsmeglere har ofte en helt annen mulighet til å skreddersy strategier. De har også mange ulike markedsføringspakker til forskjellige priser som du kan velge mellom, alt etter hva som er mest hensiktsmessig for boligen din. Hvis du mistenker at en “one-size-fits-all” salgsstrategi vil være utilstrekkelig, så er nok ikke fastpris det rette alternativet for deg.

Fastpris kan derimot være midt i blinken for deg med en lettsolgt standardbolig i et område med høy etterspørsel etter nettopp slike boliger. Eiendommen må raskt kunne tiltrekke seg potensielle kjøpere, uten behov for omfattende markedsføringsstrategier eller tilpassede salgsmetoder.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Slik finner du en pålitelig eiendomsmegler til fastpris

Vi anbefaler at du begynner med å innhente tilbud på eiendomsmeglere som tilbyr fastpris. Da blir det enklere å sammenligne både kostnader og tjenester. Du kan enten bruke tid og krefter på å kontakte dem direkte, eller du kan gjøre det enkelt ved å bruke en anbudstjeneste på nett.

Deretter bør du bruke litt tid på å vurdere de forskjellige meglerforetakene som har gitt deg et tilbud. Du bør velge en megler med lang erfaring og høy kompetanse på det lokale boligmarkedet. Lokalkjente eiendomsmeglere har en bedre forståelse av hva potensielle kjøpere ser etter, og de kan derfor tilby en mer treffsikker markedsføring.

Husk at pris ikke er alt. En erfaren megler med gode lokale kunnskaper kan være verdt sin vekt i gull, selv om de kanskje koster litt mer.

Sjekkliste ved valg av megler

  • Bruk en sammenligningstjeneste slik at megleren vet han eller hun konkurrerer med andre og gir et konkurransedyktig pristilbud.
  • Pass på at megleren har erfaring med å selge den type boligen du skal selge og i det området boligen ligger.
  • Om mulig hør med venner og bekjente om megleren har gode resultater fra tidligere, eller les anmeldelser i google og lignende.
  • Personlig kjemi er også viktig, det er mange meglere der ute, og du trenger ikke velge en du ikke liker.

Hva sparer jeg på å selge bolig selv?

Mange ønsker å droppe eiendomsmegler og heller selge eiendommen selv for å spare penger. Nøyaktig hvor mye du kan spare, avhenger av hvilket type meglerhonorar du velger. Du kan regne med å spare alt fra 50 000 kroner til 150 000 kroner eller mer, hvis du sammenligner privat boligsalg med tradisjonell eiendomsmegling. Forskjellen blir imidlertid ikke så stor, hvis vi sammenligner med eiendomsmegling til fastpris. 

Det er nemlig flere oppgaver du ikke kan gjøre selv og som du trenger en profesjonell til, enten du selger selv eller bruker megler. Propr.no er en tjeneste som hjelper deg med privat boligsalg. Full pakke koster ca. 30 000 kroner og grunnpakken koster ca. 19 000 kroner, ekskludert takstmann. Til sammenligning koster Himla 45 000 kroner, og da utfører eiendomsmegleren mange av oppgavene som du ellers måtte ha gjort selv.

Det holder å bruke en oppgjørstjeneste, hvis du allerede har funnet en kjøper og dere er enige om salgssummen. Prisen på oppgjør pleier å ligge på ca. 10 000 kroner.

Konklusjon: Lønner det seg med eiendomsmegler til fastpris?

Det kan kanskje virke fristende å hyre en eiendomsmegler til fastpris for å spare penger. Likevel bør du bruke tid på å sette deg inn i de ulike prismodellene og hva som passer best for nettopp din bolig. Du bør også sjekke nøyaktig hva som er inkludert i de forskjellige pakkene. Det kan nemlig variere på tvers av meglerforetak.

Fastpris lønner seg for dem som har lettsolgte boliger. Trenger du derimot mer avanserte salgsstrategier eller boligmarkedet er tregt, bør du vurdere provisjonsbaserte meglere. Og hvis du fortsatt er i tvil? Ja, da anbefaler vi at du ber om gratis pristilbud og uforpliktende befaring fra både meglere med fastpris og meglere med provisjon.

Uansett hvilken prismodell som passer best for boligen din, bør du bruke tid på å finne den riktige megleren til den rette prisen. Du bør velge en eiendomsmegler som du stoler på og som forstår dine ønsker og behov. Lykke til!

FAQS

Få svar på vanlige spørsmål

Tradisjonelle eiendomsmeglere vurderer hvor mye du kan få for boligen din og hvor mye jobb det vil være å selge den før de tilbyr deg en fastsatt provisjon. Fastpris er derimot den samme, uansett hvilken type bolig det dreier seg om.

De billigste eiendomsmeglerne generelt sett er dem som tilbyr pakkepris eller fastpris. Hvis du ser etter billige, tradisjonelle eiendomsmeglere, kan du vurdere meglerkontorer som for eksempel Eiendomsmegler 1, Notar og Krogsveen. Tjenestene deres er likevel av høy kvalitet.

Du kan prute på megler, dersom du ønsker å betale meglerprovisjon og ikke fastpris. Det smarteste du kan gjøre er å be om tilbud fra flere eiendomsmeglere. Vær åpen om at du har flere kandidater å velge mellom, sånn at de vet at de har konkurranse.

Hvis boligsalget er skattepliktig, kan du trekke fra alle salgsomkostninger – for eksempel meglerhonorar – før du regner ut gevinsten. Du skal kun skatte av gevinsten og ikke hele salgssummen. Du får også fratrekk på skatten om boligsalget ender i økonomisk tap.

Du slipper å betale meglerhonorar, dersom boligen ikke blir solgt. Det kan likevel hende at du må betale en godtgjørelse for arbeid som allerede er utført. Ulike meglerkontorer har forskjellig praksis. Du bør derfor undersøke vilkårene nøye før du signerer kontrakten.