Eiendomsmeglerfullmektig vs. eiendomsmegler: Forskjellene forklart

Sjansen er stor for at du møter på titlene “eiendomsmegler” og “eiendomsmeglerfullmektig” når du begynner å se etter aktuelle meglere. Men hva er egentlig forskjellen? 

Sist oppdatert: 21. mars 2024

Bilde

KUN UNDER OPPLÆRING: En fullmektig er kun under opplæring og kan ikke selge boligen alene.

Disse betegnelsene kan virke forvirrende for mange, særlig hvis det er første gang du skal selge eller kjøpe bolig. Begge titlene refererer til fagfolk innen eiendomsmegling, men som har forskjellig erfaring og kvalifikasjoner. Enkelt forklart, så er en eiendomsmeglerfullmektig en eiendomsmegler som er under utdanning og som enda ikke er godkjent av Finanstilsynet.

Noe av det første du må ta stilling til når du skal selge bolig er hvem som skal hjelpe deg med boligsalget. Du trenger heldigvis ikke å velge mellom en megler eller en fullmektig – de jobber sammen. Det er likevel viktig å forstå hva hver tittel innebærer, hvilke tjenester de tilbyr og hvordan de kan hjelpe deg med å selge boligen til best mulig pris.

Kortversjonen

  • Eiendomsmegler kan ha ansvar for hele salgsprosessen. Eiendomsmeglerfullmektig er derimot en person som utdanner seg til å bli eiendomsmegler og jobber under veiledning av en erfaren eiendomsmegler i praksisperioden.
  • Meglere må ha minst fem års utdanning, inkludert bachelorgrad og en praksisperiode på to år. Det er først etter at man har fått godkjenning av Finanstilsynet at man kan kalle seg en eiendomsmegler.
  • Eiendomsmeglerfullmektig kan utføre enklere oppgaver som å skrive utkast til boligannonser og holde visninger. Andre oppgaver er det kun en godkjent eiendomsmegler som kan utføre, for eksempel å holde budrunder og kontraktsmøter.

Dette gjør en eiendomsmegler 

Eiendomsmegler er en lisensiert profesjonell som har lang utdanning innen eiendomsmegling og boligsalg. Meglere fungerer på mange måter som en bro mellom kjøper og selger. De sørger for at begge parters interesser blir ivaretatt, samt at bolighandelen blir utført etter gjeldende lover og regler.

Visse kvalifikasjoner og krav må være oppfylt før noen kan kalle seg for en eiendomsmegler. Tittelen ble beskyttet under norsk lov tilbake i 2007. Før det kunne ufaglærte personer kalle seg for meglere, og yrkestittelen fikk et dårlig rykte på seg. Kompetansen og kunnskapen var svært varierende. Det ble derfor innført strenge krav til utdanning, etterutdanning og godkjenning.

Dagens krav inkluderer bachelorgrad i eiendomsmegler, samt to års praksisperiode i et meglerforetak. Sist, men ikke minst, så må man bli godkjent av Finanstilsynet. Videre er det krav om kontinuerlig etterutdanning for å sikre at meglere er oppdatert på lover, regler og hva som er beste praksis innenfor sitt felt. Etterutdanningskravet gjelder derimot ikke for eiendomsmeglerfullmektiger.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Arbeidsoppgaver og ansvaret til en megler

Eiendomsmeglerens ansvarsområder er mange og varierte. Arbeidsoppgavene inkluderer vurdering av eiendommens verdi (verdivurdering og e-takst), utarbeide salgsoppgaver, markedsføring, koordinere visninger og forhandle om pris og betingelser. I tillegg har megleren hovedansvaret for salget og må følge opp de juridiske kravene etter at en salgsavtale er inngått mellom kjøper og selger. 

Enkelte meglere spesialiserer seg også innenfor bestemte områder, for eksempel næringsmegling, nybygg, utleiemegling, luksusboliger eller landbrukseiendommer. Spesialiseringer kan kreve ytterligere kursing. En spesialisert megler kan hjelpe deg med å oppnå best mulig resultat, særlig for markedssegmenter som krever spesifikk kunnskap eller tilgang til bestemte kjøpergrupper.

Dette gjør en eiendomsmeglerfullmektig

Det er ikke bare meglere som er involvert i boligsalgsprosessen. En annen viktig aktør i bransjen er eiendomsmeglerfullmektigen. En eiendomsmeglerfullmektig er som sagt en person som er under utdanning for å bli eiendomsmegler. Han eller hun er i praksis og jobber under tilsyn av en eiendomsmegler som er godkjent av Finanstilsynet.

Du kan tenke på eiendomsmeglerfullmektige som lærlinger. Og akkurat som andre lærlinger, tilegner de seg nødvendig erfaring og kunnskap for å kunne utøve yrket sitt i fremtiden. I tillegg til den teoretiske kunnskapen man får gjennom bachelorgraden, så er praksis en vesentlig del av læringsprosessen. 

Praksisperioden gir fullmektigen en unik mulighet til å lære av erfarne meglere, forstå markedet bedre og få førstehåndserfaring med kunder.

Les også

Dette er de billigste meglerkontorene

Arbeidsoppgaver og ansvaret til en eiendomsmeglerfullmektig

En eiendomsmeglerfullmektig har mange av de samme arbeidsoppgavene som en eiendomsmegler, men under tilsyn og veiledning. Selv om fullmektigen kan utføre flere oppgaver på egen hånd, er det alltid en godkjent eiendomsmegler som har det endelige ansvaret for salget.

Dette kan en eiendomsfullmektig ikke gjøre alene:

  • Inngå avtale om oppdrag
  • Befare boliger, tomter og eiendommer
  • Rådføre og veilede boligselger og boligkjøper
  • Holde budrunder
  • Holde kontraktsmøter

Meglerens medhjelpere kan derimot hjelpe med enklere oppgaver som å innhente informasjon og skrive utkastet til salgsoppgave. En eiendomsmeglerfullmektig kan også skrive utkast til markedsføring og boligannonser, samt holde visninger. Du som boligselger kan eventuelt legge frem konkrete ønsker før dere inngår en oppdragsavtale, for eksempel at både eiendomsmegler og eiendomsmeglerfullmektig skal være til stede under visning.

Hvis du skal jobbe sammen med en eiendomsmeglerfullmektig, anbefaler vi å avklare på forhånd hva eiendomsmegleren gjør og hva den fullmektige skal gjøre.

Les også

Komplett guide til visningen

Hvordan velge rett eiendomsmegler og eiendomsmeglerfullmektig? 

Du bestemmer selv om du vil samarbeide med eiendomsmegler og eiendomsfullmektig eller bare en godkjent megler. Hvis du ikke ønsker hjelp av en fullmektig, så velger du bare noen andre. Det er likevel flere fordeler med å bruke en eiendomsmeglerfullmektig. Ettersom de jobber under tilsyn av en erfaren megler, får kunder fordelen av to eksperter for prisen av én. 

Eiendomsmeglerfullmektige er dessuten ivrige etter å bygge sin portefølje og omdømme – og det er bra for deg som skal selge bolig. Samtidig er det veldig viktig å velge rett megler for oppdraget, enten megleren har med seg en medhjelper eller ikke. En erfaren eiendomsmegler vil ha mange boligsalg bak seg og en god forståelse av det lokale boligmarkedet.

Du bør imidlertid tenke nøye over hvilken type bolig du skal selge og hvor stor etterspørselen er i området der du skal selge. Hvis du selger en standard bolig i et populært område, kan en eiendomsmeglerfullmektig håndtere store deler av boligsalgsprosessen som for eksempel visningen. Han eller hun har uansett tilsyn av en erfaren megler.

EGNER SEG IKKE FOR ALT: Større boliger burde selges av meglere som har mer erfaring.

Men hvis du selger en veldig spesiell eiendom som for eksempel en kostbar luksusbolig, kan det være lurt å overlate visningen til en erfaren eiendomsmegler som har spesialisert seg på slike salg. Det er imidlertid viktig å påpeke at dette er generelle råd. Du bør alltid vurdere meglerne og de fullmektige nøye før du bestemmer deg for hvem som skal få presentere eiendommen.

Uansett hvem du velger til oppdraget, er det viktig at megleren er lett å kommunisere med og kan prioritere nettopp din bolig. Megleren og/eller fullmektigen må forstå dine behov, svare raskt på spørsmål og holde deg informert gjennom hele salgsprosessen. I tillegg er det smart å lese omtaler, sjekke tidligere salgsresultater og eventuelt snakke med tidligere kunder.

Slik får du gode pristilbud på meglertjenester

Ikke bare skal du velge riktig eiendomsmegler eller eiendomsmeglerfullmektig – du skal også finne den som kan tilby deg den rette prisen. En av de mest effektive måtene å sikre en god pris på meglertjenester på er å innhente og sammenligne flere tilbud. Du kan enten kontakte flere meglerkontorer selv eller du kan spare tid ved å bruke en anbudstjeneste som kobler deg til aktuelle meglerforetak.

Uansett hvordan du går frem, bør du følge disse trinnene når du skal vurdere de forskjellige tilbudene:

  • Det er en god tommelfingerregel å innhente pristilbud fra minst tre forskjellige meglere. Da får du en god oversikt over gjeldende markedspriser, slik at du kan velge noen med konkurransedyktige priser.
  • Du bør være så detaljert som mulig om dine behov og forventninger. Ikke bare øker du sjansen for at du finner en eiendomsmegler og eiendomsmeglerfullmektig som har relevant kunnskap og kompetansen, men det blir også enklere for dem å gi deg et tilbud med alle de tjenestene som du faktisk trenger.
  • Du bør ikke bare fokusere på meglerkostnadene, selv om pris selvsagt er en viktig faktor. Du bør også vurdere meglerens erfaring og omdømme, samt hvilke tjenester som er inkludert i pristilbudet. I tillegg bør du lese vilkår og betingelser nøye.

Husk at du skal velge den eiendomsmegleren som sikrer deg størst mulig fortjeneste på hele bolighandelen, og ikke den som gir deg størst avslag på meglertjenestene. Du bør derfor ta deg tid til å vurdere alle dine alternativer nøye, slik at du er sikker på at du velger rett person (eller personer, hvis eiendomsmegleren har en medhjelper).

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Hvis du ikke er fornøyd med meglertjenestene

Dessverre hender det at man ikke er fornøyd med eiendomsmegler og/eller eiendomsmeglerfullmektig som hjelper til. I så fall er det godt å vite at du har flere muligheter til å ordne opp i situasjonen. Det første du bør gjøre er å snakke med megleren, samt sende inn en skriftlig klage. Du kan bytte megler når som helst, hvis du mener at eiendomsmegleren har gjort noe feil.

Samtidig er det viktig å være obs på at det er mange årsaker til at en bolig ikke blir solgt, for eksempel tilstanden på boligmarkedet, feil markedsføringsstrategi eller at prisantydningen er for høy. Du bør derfor i første omgang forsøke å løse problemet direkte med megler. Hvis det ikke fører noen vei, kan du vurdere å bytte megler og legge boligen ut for salg på nytt.

Kort oppsummert: eiendomsmegler vs. eiendomsmeglerfullmektig

Eiendomsmeglere og eiendomsmeglerfullmektiger kan hjelpe deg med å selge boligen din, men det er viktig å forstå forskjellene mellom disse to. Eiendomsmegler er en person som er ferdig utdannet og godkjent av Finanstilsynet. Han eller hun kan dermed ta ansvar for hele boligsalgsprosessen. Eiendomsmeglerfullmektig er en person som er under utdanning og i praksis. 

Han eller hun jobber under tilsyn av en godkjent megler og kan utføre visse oppgaver i forbindelse med boligsalg. Det kan være mange fordeler å samarbeide med en godkjent megler som har med seg en medhjelper. Samtidig er det viktig å avklare på forhånd hvem som skal gjøre hva. Du må selv kjenne etter om du føler deg komfortabel med arbeidsfordelingen.

Personlig kjemi har nemlig ganske mye å si når du skal velge eiendomsmegler – enten megleren jobber sammen med en eiendomsmeglerfullmektig eller ikke. Husk derfor å sammenligne pristilbud fra flere meglerkontorer før du tar en beslutning. Vi anbefaler som sagt at du innhenter minst tre pristilbud for å finne den beste megleren for dine spesifikke behov. Lykke til!

FAQS

Få svar på vanlige spørsmål

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er gjennomsnittlig lønn for eiendomsmeglere ca. 757 000 kroner per år. Lønnen kan likevel være både 25 % høyere eller lavere. Eiendomsmeglerfullmektige begynner stort sett på en lønn på rundt 400 000 kroner.

Nei, du står helt fritt til å heller selge boligen selv om du ønsker det. Det er likevel ikke alle oppgaver du kan gjøre selv. Du kan for eksempel ikke fullføre oppgjøret på egen hånd – denne jobben må overlates til en advokat eller oppgjørstjeneste.

Meglerhonoraret er lønnen som du betaler til megleren for at han eller hun solgte boligen din. Det vanligste er å betale en viss provisjon av boligens salgssum, altså en gitt prosent. Men du kan også velge timepris eller fastpris, hvis du foretrekker det.

Stadig flere arbeidsoppgaver blir digitaliserte og automatiserte, også innen eiendomsmegling. Det betyr at meglere sparer verdifull tid i hverdagen, noe som også kan bety rimeligere meglertjenester for deg som kunde.

Ja, det er lovbestemt at eiendomsmeglere må fullføre jevnlig etterutdanning så lenge de praktiserer yrket. Dette kravet sikrer at megleren alltid holder seg oppdatert på gjeldende regler. Mange meglerforetak organiserer utdanning til sine ansatte.