Hva koster det å selge bolig? Enkelt forklart

Du kan få et godt meglertilbud og redusere kostnader for boligsalg ved å gjøre litt research på forhånd – men hva koster det å selge bolig, sånn egentlig? Vi har svarene!

Sist oppdatert: 29. mars 2024

Bilde

BEREGN UTGIFTER: Meglerhonorar er normalt rundt 1-4% av salgssummen.

Å selge bolig kan være en spennende, men utfordrende prosess. Det er viktig å undersøke hva det koster å selge bolig og være klar over ulike prisdrivere. Det kan være mye som påvirker den totale prisen for boligsalget, fra meglerprovisjon og markedsføring til juridiske gebyrer.

Normale kostnader en må regne med ved boligsalg er meglerkostnader, markedsføring og annonsering, fotografering og styling, verdivurdering og takst, juridiske og administrative kostnader, oppussing og klargjøring av bolig, eierskifteforsikring, flyttekostnader o.l.

Kostnadene kan variere, avhengig av geografisk område, boligens størrelse og tilstand og hvor “lettsolgt” boligen er. For eksempel, må du holde flere visninger eller holder det med én?  Du kan likevel sammenligne priser og redusere utgiftene dine, hvis du setter deg inn i disse kostnadene på forhånd. Du kan enklere få et godt tilbud fra megler ved å gjøre litt forarbeid, samt unngå ubehagelige overraskelser underveis.

Under følger et priseksempel der vi ser for oss at du selger en bolig til 5 000 000 kr. Prisene vil naturligvis variere ut fra boligens størrelse og også om du bruker megler eller ikke:

TjenesterOmtrent Prisnivå
Salgsprovisjon: 1,5 % av salgssum75.000 kr
Tilrettelegging og planlegging10.000 kr
Markedsføring, annonser og fotograf14.000 kr
Visning arrangert av megler3.000 kr
Boligselgerforsikring7.000 kr
Tilstandsrapport takstmann 6.000 kr
Tinglysningsgebyr440 kr
Oppgjørshonorar6.000 kr
Totalt121.440 kr

Under følger en kort oppsummering av artikkelen før vi går mer i dybden på priser.

Kortversjonen

  • Kostnadene for å selge bolig avhenger av flere faktorer. Prisdrivere inkluderer blant annet valg av megler, beliggenhet, boligens størrelse og hvor “lettsolgt” den er.
  • Meglerprovisjon er en av de største kostnadene for deg som skal selge bolig. Det er viktig å sammenligne minst tre forskjellige meglertilbud.
  • Noen av kostnadene kan du velge vekk for å redusere kostnadene ved boligsalg og andre kan du ikke velge vekk. Du bør tenke deg nøye om før du gjør noe.
  • Kostnader som eierskifteforsikring og boligsalgsrapport er sterkt anbefalte, men ikke pålagte. Det kan ellers oppstå kostbare og tidkrevende konflikter i etterkant.

Meglerkostnader og provisjon for bolighandel

Meglerprovisjon er ofte det første man tenker på når man skal selge boligen. Provisjon eller meglerhonorar er en av de største kostnadsfaktorene ved bolighandel og du bør sammenligne forskjellige meglertilbud nøye. Når det er sagt, så er det viktig å velge en eiendomsmegler som sørger for at du får en god pris for boligen din.

Det er den endelige salgssummen som avgjør hvor mye du har tjent på bolighandelen og ikke hvor lite du har betalt i meglerprovisjon.

De fleste eiendomsmeglere tar et honorar på ca. 1-3 % av salgsprisen. Du kan også velge å betale per time eller fastpris per prosjekt. Den mest gunstige løsningen for de fleste er imidlertid å betale en prosentandel, men diskuter gjerne ulike løsninger med eiendomsmegleren for å vurdere hva som passer best for nettopp din type bolig.

I tillegg til meglerprovisjon, så må du regne med kostnader for markedsføring, annonsering, fotografering og styling. Noen eiendomsmeglere inkluderer for eksempel markedsføring i tilbudet sitt for å gi deg en total pakkepris, mens andre fakturerer for dette utenom. Du må selv vurdere hva som er mest lønnsomt for deg, basert på hvor “lettsolgt” boligen er og hvor mye annonsering du bør investere i for å vekke interesse.

Boligfotografering koster ca. 5000 kr og opp, avhengig av beliggenhet og størrelse på boligen. Boligstyling koster fra ca. 7000 kr og opp. Du kan som regel velge om du vil ha veiledning til hvordan du bør style boligen din før fotografering og visning, delstyling der du får veiledning og bruker egne møbler eller du kan overlate hele jobben til boligstylisten som tar med seg sine egne ting.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Pris for å selge bolig med advokat

Prisen på å selge bolig med advokat kan variere, avhengig av hvilke tjenester du ønsker. Dersom du vil selge bolig selv og kun trenger hjelp med oppgjør, så kan dette komme på ca. 10 000 kr og opp. Det er likevel viktig å huske på at det kan koste litt å selge bolig privat, ettersom du må betale for takstmann, fotograf, annonsering og lignende.

Du kan riktignok spare penger ved å droppe megler og selge bolig privat, men du kan også tape mye penger ved å gjøre det. Vi anbefaler at du tenker deg nøye om og vurderer hvor “lettsolgt” boligen er. Husk at du velger vekk en verdifull selger som kjenner boligmarkedet der du bor og har kontakt med aktuelle kjøpere i området ditt ved å selge privat.

Det er som sagt viktigere å få best mulig pris på boligen din for å virkelig tjene penger på bolighandel, fremfor å fokusere på å bare presse kostnadene ned.

VIKTIG Å INVESTERE: Investerer du for eksempel 10 000 kr i å gjøre leiligheten mer estetisk, kan du få igjen vesentlig mer i selve salget.

Pris for å selge bolig: Husk verdivurdering og boligsalgsrapport

Du bør også budsjettere for kostnader knyttet til boligsalgsrapport og takst. De aller fleste meglere tilbyr gratis verdivurdering for deg som skal selge bolig. Dagens verdivurdering kalles for e-takst. E-takst er en slags bransjestandard som meglere må følge når de skal gi deg en verdivurdering.

Prisantydningen kan likevel være annerledes enn e-taksten, men e-takst brukes som grunnlag for meglerens vurderinger. Dersom du må betale for verdivurdering/e-takst, så kan det koste alt fra 2000 kr til over 5000 kr. Det er eiendomsmegleren som utarbeider e-takst, mens en takstmann kan utarbeide en tilstandsrapport.

Tilstandsrapporten ser på boligens tekniske tilstand, og vi anbefaler på det sterkeste at du legger dette ved salgsdokumentene. Ifølge den oppdaterte loven for bolighandel (avhendingsloven), så kan du ikke selge boligen “som den er” lengre. Selger er pliktig til å dokumentere tilstanden på boligen, og kjøper er pliktig til å sette seg grundig inn i denne dokumentasjonen. Kjøper kan nemlig ikke kreve reklamasjon for feil og mangler som du har opplyst om.

Boligsalgsrapport er en type tilstandsrapport som oppfyller kravene fra den nye avhendingsloven. Denne rapporten kan koste alt fra ca. 6000 kr til over 25 000 kr, avhengig av størrelsen på boligen din. Dette er en kostnad som er vel verdt pengene, ettersom den kan spare deg for kostbare og tidkrevende konflikter på sikt.

Les også

Slik får du gratis verdivurdering

Annet som kan påvirke prisen på bolighandel

Du må ta høyde for forskjellige gebyrer, forsikringer og avgifter når du skal regne ut hva det koster å selge boligen din. Kjøper skal imidlertid betale noen av disse gebyrene, med mindre dere har avtalt noe annet dere imellom. Kjøper skal blant annet betale både tinglysingsgebyr og dokumentavgift.

Dersom eiendomsmegleren pålegger gebyrer og avgifter, så er det hovedsakelig selger som skal betale dette. Det er viktig å undersøke nøyaktig hva som er inkludert i meglertilbudet og hva som kan falle utenom prisen. Vi anbefaler at du spør dem direkte om hvilke andre kostnader som kan påløpe for boligsalget.

De fleste meglere vil tilby selgeren å kjøpe eierskifteforsikring. Det er ikke mulig å kjøpe eierskifteforsikring direkte fra forsikringsselskapet – du må kjøpe den via megleren din. Eierskifteforsikring koster vanligvis en viss prosent av salgssummen som du fikk for boligen din. Dette er en kostnad som du virkelig bør vurdere å ta.

Kjøper kan nemlig kreve reklamasjon for skjulte feil og mangler som koster mer enn 10 000 kr å utbedre i opptil fem år etter boligsalget. Kjøper må selv betale for feil og mangler som er mindre enn 10 000 kr. Hvis du som selger boligen ikke har denne forsikringen, så risikerer du å måtte betale for utbedringene selv. 

Ikke bare kan du potensielt spare titusener av kroner, men du slipper også unna konflikter og tvister. Forsikringsselskapet tar seg av all kommunikasjon med kjøper, slik at du som selger ikke trenger å håndtere reklamasjonskrav og klager på egenhånd. De fleste forsikringsselskaper krever imidlertid at du har fått utarbeidet en boligsalgsrapport av en takstmann for at de skal kunne tilby deg forsikringen.

Utgifter du normalt ikke kommer deg unna

  • Uansett om du skal selge boligen selv er det enkelte utgifter du uansett ikke kommer deg unna.
  • Utgifter til takstmann (rundt 10 000 kr)
  • Utgifter til boligfotograf (rundt 5000 kr)
  • Utgifter til boligselgerforsikring (rundt 10 000 kr) – ikke påtvunget men veldig nyttig.
  • Utgifter til annonsering på finn.no (rundt 5000 kr).
  • Utgifter til salgsoppgaver, juridiske maler og lignende (rundt 10 000 kr)

Hvordan redusere kostnadene for boligsalget

Vi har allerede nevnt hvor viktig det er å fokusere på å få best mulig salgspris og ikke kutte kostnadene mest mulig. Det er likevel dumt å betale for mye for bolighandelen. Du bør vurdere nøye hvilke kostnader som kan føre til økt boligpris og hvilke som bare er en unødvendig utgift. 

Svaret på nettopp dette vil avhenge av tilstanden på boligen din og hvordan boligmarkedet ser ut der du bor. For eksempel, du trenger kanskje ikke like mye annonsering eller full boligstyling om du har en lettsolgt bolig og etterspørselen er høy. Vi anbefaler derimot alltid at du investerer i eierskifteforsikring og boligsalgsrapport.

Den beste måten å finne ut av nøyaktig hva det koster å selge boligen din og hvordan du kan spare penger er ved å innhente meglertilbud. Du bør innhente tre forskjellige tilbud og passe på at meglerne inkluderer de samme kostnadene for å få et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig.

Dette bør du se etter når du skal velge eiendomsmegler:

  • Lokal kunnskap
  • God erfaring med å selge lignende boliger som din
  • Gode kundereferanser og godt omdømme
  • Hvor god tid megleren har til å prioritere boligen din
  • Personlighet

Vi anbefaler at du ber om gratis befaring og verdivurdering fra alle tre meglerne, både for å sjekke hvilken prisantydning du får og for å vurdere hvor dyktig megleren er. Det er viktig å velge en megler som du føler deg trygg på og som kjøperne vil føle seg trygge på. Husk at eiendomsmegleren fungerer som en selger, og det er viktig at kjøperne også har tillit til megleren din. Les mer om valg av eiendomsmegler her.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Hva koster det å selge bolig uten megler?

Mange ønsker å selge bolig uten megler for å slippe å betale provisjon. Boligsalg koster likevel penger, da det er enkelte utgifter som du ikke slipper unna uansett. Enkelte oppdrag må dessuten utføres av fagfolk og profesjonelle, for eksempel boligsalgsrapport fra takstmann. Denne tjenesten kan koste alt fra ca. 6000 kroner for mindre leiligheter til godt over 20 000 kroner for store bygninger. Du får ofte rabatt på takstmann om du bestiller oppdraget via en megler.

Privat boligsalg kan også kreve mye tid og innsats. Du må derfor tenke over hva det koster deg å gjøre jobben selv med tanke på hvor mye tid du må bruke. Det finnes tjenester som forenkler boligsalgsprosessen, for eksempel Propr.no. Du får hjelp med de oppgavene som du ikke kan eller vil utføre selv. Grunnpakken koster ca. 20 000 kroner og full pakke koster 30 000 kroner. Pakkene inkluderer blant annet oppgjør, digital budrunde, kontrakt, digitalt prospekt og boligannonse.

Hvis du allerede har funnet en kjøper og kun trenger hjelp med oppgjøret, holder det å få hjelp av en oppgjørstjeneste eller advokat. Det finnes også meglerkontorer som tilbyr oppgjørstjenester. Prisen kommer vanligvis på ca. 10 000 kroner, avhengig av hvem du bruker. Oppgjør.no er et godt eksempel. Denne tjenesten tilbys på vegne av Sem & Johnsen og koster ca. 9500 kroner.

Les også

Utgifter til salg av bolig på egen hånd

Konklusjon: Hva koster det å selge bolig?

Prisen på boligsalg kan variere veldig, og det er vanskelig å gi deg et nøyaktig prisoverslag uten å vite noe mer om boligen din. Nettopp derfor er det viktig å innhente tilbud fra flere meglere, slik at de kan gi deg et konkret svar på hva det vil koste å selge boligen din. Du kan også spare penger ved å innhente tilbud, og det blir enklere å finne frem til den beste eiendomsmegleren for deg.

I tillegg til meglerprovisjon, så kan du regne med kostnader for fotografering, markedsføring, boligsalgsrapport og lignende. Noen av disse tjenestene kan du velge vekk og andre ikke. Det er viktig å vurdere tilstanden på boligmarkedet og hvor lettsolgt boligen din er før du bestemmer deg for hvilke tjenester du trenger og hvilke du kan droppe for å spare penger.

Til syvende og sist, så er det salgssummen som avgjør hvor vellykket bolighandelen ble. Du bør derfor ikke velge vekk det som kan føre til høyere boligpris i et forsøk på å spare penger. Det finnes riktignok ingen garantier når det kommer til boligsalg, men du vil kunne ta gode og informerte beslutninger ved å gjøre litt research på forhånd. Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til!

FAQS

Få svar på vanlige spørsmål

Selger betaler stort sett for kostnader som eiendomsmegler, markedsføring og klargjøring av bolig for salg. Kjøper betaler derimot tinglysingsgebyr og dokumentavgift, så sant dere ikke har avtalt noe annet dere mellom. Eiendomsmegleren vil kunne informere og veilede deg, slik at du vet hva du skal betale og hva kjøper skal betale.

Du kan selge boligen din skattefritt hvis du har bodd der i 12 ut av de siste 24 månedene. Disse 12 månedene trenger ikke å være sammenhengende, men det må altså være ett år til sammen. Du må ellers betale skatt på gevinsten. Hvis det har oppstått en såkalt brukshindring som sykdom eller utdanning, så kan dette føre til opptjent botid – selv om du ikke fysisk har bodd i boligen.

Eiendomsmegleren kan ha krav på betaling for det arbeidet som er utført, selv om du slipper å betale meglerhonorar. Du bør imidlertid være forsiktig om du hyrer inn en ny megler, ellers risikerer du å betale dobbelt meglerhonorar. Dersom den personen som kjøper boligen din også har vært i kontakt med den opprinnelige megleren i løpet av de siste tre månedene, så kan du være pliktig til å betale begge meglerne.

Vi anbefaler å velge provisjon eller fastpris til dem som ønsker hjelp med hele boligsalgsprosessen. I enkelte tilfeller kan det imidlertid være billigere å betale timepris, for eksempel om du kun trenger hjelp med deler av boligsalget. Du bør likevel be om tilbud fra flere eiendomsmeglere for å sammenligne timepris og få et anslag på hvor mange timer de trenger.

Det er vanlig at meglerprovisjonen varierer mellom 1 og 3,7 prosent. Eiendomsmeglere tilbyr gratis verdivurdering og befaring i forkant, slik at de kan vurdere hvor lett det er å selge boligen og hva du kan få for den. Deretter kommer de frem til nøyaktig hvor mye de vil ha i provisjon.

Det er vanlig at boligselger betaler for alle kostnadene forbundet med å gjøre boligen klar for salg, for eksempel meglerprovisjon, boligsalgsrapport og innhenting av dokumenter fra kommunen. Boligkjøper pleier derimot å betale for tinglysing av eiendommen. Tinglysing vil si at kjøper registreres som den nye eieren av boligen i grunnboken.