Megler: En komplett guide (pris, prosessen, argumenter for/mot)

Skal du selge boligen din, men du er litt usikker på om du burde bruke megler eller ikke? Da bør du lese gjennom vår komplette guide til eiendomsmegler.

Sist oppdatert: 6. mars 2024

Bilde

NYTTIG HJELP: Megleren kan være uvurderlig hjelp i boligsalget.

Du er ikke alene hvis du lurer på om du bør bruke megler eller selge bolig selv. Eller kanskje du bare er nysgjerrig på hvordan det hele egentlig fungerer? Her går vi i dybden på alt du trenger å vite for å kunne ta en velinformert beslutning. Vi tar blant annet en titt på både pris og selve prosessen, samt argumenter for og imot å bruke megler. 

Enten du skal selge bolig for første eller femte gang, vil denne meglerguiden være til stor hjelp.

Kortversjonen

  • Eiendomsmeglere er lisensierte fagfolk med omfattende utdanning innen jus, økonomi og markedsføring, noe som er nødvendig for å sikre tjenester av høy kvalitet. Ikke hvem som helst kan kalle seg megler – heldigvis!
  • Prisen på tjenestene kan variere, avhengig av boligens verdi og omfanget av arbeidet som kreves for å selge den. Du kan velge mellom provisjon, fastpris og timepris som betalingsmodell.
  • Det finnes fordeler og ulemper med eiendomsmegler, akkurat som det er fordeler og ulemper med å selge privat. Du må tenke nøye gjennom din egen situasjon og hvor lettsolgt boligen er før du bestemmer deg.

Hvem er denne megleren, egentlig?

Megler er ikke bare en fancy tittel som hvem som helst kan få. En megler er en lisensiert profesjonell som må gjennom en lang utdanning, praksisperiode og tøffe eksamener før de får lov av Finanstilsynet å drive med eiendomsmegling. Utdanningen inkluderer blant annet jus, økonomi og markedsføring. Det er ikke bare-bare å komme seg gjennom disse fagene. 

En praksisperiode på inntil to år venter etter endt utdanning. Da får megleren muligheten til å prøve seg i den virkelige verden under veiledning av en erfaren megler. Helt til sist, venter eiendomsmeglereksamen før Finanstilsynet endelig er villige til å utstede eiendomsmeglerbrev.

Les også

Dette er de billigste meglerfirmane

Hvorfor er utdanningen til megleren så viktig?

Hvorfor er all denne utdanningen så viktig, lurer du kanskje på? Og hva har det med deg som boligselger å gjøre? Jo, det er fordi meglerne har en utrolig viktig jobb. De trekker i trådene når folk som deg kjøper og selger sine mest verdifulle eiendeler – nemlig hjemmene deres. De har blant annet ansvar for:

  • Markedsføring: Markedsføring er en veldig viktig oppgave – ellers er det ingen som får vite om boligen din. Men det holder ikke bare å kjøre ut en annonse. Annonseringen må tilpasses de beste kjøpergruppene for nettopp din bolig.
  • Prissetting og verdivurdering: Lokale meglere har inngående kjennskap til boligmarkedet i nabolaget ditt. De vet hva potensielle kjøpere ser etter og hva de er villige til å betale.
  • Forhandling: Meglere er din personlige forhandler. De jobber hardt for å sikre deg den beste prisen og betingelsene. De holder visning og budrunde, samt ivaretar interessenter.
  • Administrasjon: Papirarbeid kan være en skikkelig hodepine, men det kan du heldigvis overlate til meglerne. Ikke minst, de passer på at alle juridiske krav til bolighandelen blir oppfylt.

En godkjent megler har dermed kunnskapen og erfaringen som trengs for å gjennomføre et vellykket boligsalg i henhold til norske lover. Argumentene for å få hjelp av en eiendomsmegler er dermed ganske sterke. Det finnes likevel fordeler og ulemper både med å bruke megler og selge boligen selv. Du bør derfor tenke deg godt om for å finne den beste løsningen for deg.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Pris og kostnader for megler

Det har lenge vært vanlig at megleren får en prosentandel av salgsprisen i provisjon. Nøyaktig hvor mye provisjon du skal betale, avhenger av hvor mye jobb det er for megleren å selge boligen. Provisjonen blir dermed høyere for boliger som krever mye tid og arbeid. Forventet salgspris har også mye å si for hvilken provisjon du blir tilbudt. 

Dersom den forventede salgssummen er svært høy, er det vanlig at megleren tar mindre i provisjon og omvendt. Eiendomsmegleren kan også be om minsteprovisjon, dersom forventet salgspris er svært lav. Minimumsprovisjonen kan variere mellom ulike melgerfirmaer, men den ligger stort sett et sted mellom 35 000 og 55 000 kroner. Enkelte meglere tilbyr også fastpris og timepris. 

Timeprisen ligger vanligvis på ca. 2000-3000 kroner og opp. Fastpris kan variere, avhengig av hvilke tjenester som er inkludert. Tradisjonell eiendomsmegling med provisjon kan være et godt alternativ for boliger som krever mye tilrettelegging, mens fastpris kan være en kostnadseffektiv og smart løsning for lettsolgte boliger. Timepris passer best for deg som kun trenger spesifikke meglertjenester og ikke full pakke. Les mer generelt om priser her.

Fordeler og ulemper med megler til fastpris

  • Forutsigbarhet: Med en fastprisavtale vet du nøyaktig hva du betaler for meglerens tjenester fra starten, slik at det ikke blir noen overraskelser. Dette gjør det enklere å planlegge, og du slipper å bekymre deg for skjulte avgifter som dukker opp underveis.
  • Billigere: Fastprisavtalene idag er nesten alltid vesentlig billigere enn tradisjonelle meglerløsninger, slik at du kan spare mye penger på å bruke denne modellen.
  • Mindre insentiver: En ulempe når megleren ikke mottar provisjon er at det er mindre insentiver for megleren til å selge til høyest mulig pris. Meglerens betaling blir det samme. En må likevel forutsette at meglerne i Norge i dag er så proffe at de uansett gjør sin beste innsats.
  • Mer egeninnsats: Nesten alle fastprismodeller i dag forutsetter mer egeninnsats fra selger, og er en av hovedgrunnene til at de er billigere. Dette passer ikke den som ønsker å gjøre så lite som mulig.

Fordelene med å få profesjonell hjelp til salget

Det er mange fordeler med å bruke megler til å selge eiendommen. Boligsalgsprosessen involverer så mye mer enn å bare sette frem et “til salgs” -skilt på plenen din. En dyktig megler gir deg profesjonell hjelp og rådgivning gjennom hele salgsprosessen, samt sikrer at du får best mulig pris for eiendommen din.

Her er noen av de største fordelene:

  • Omfattende nettverk: Erfarne meglere har omfattende nettverk med potensielle kjøpere, andre meglere og fagfolk som takstingeniører, boligstylister og boligfotografer. Det kan være en enorm fordel når du vil få solgt boligen din raskt og effektivt.
  • Juridisk beskyttelse: Det er mange regler og forskrifter å ta hensyn til når du skal selge bolig, deriblant avhendingsloven. Megleren passer på at alt går riktig for seg i henhold til norsk lov.
  • Faglig rådgivning: Er du usikker på om du skal pusse opp badet før salg, eller lurer du på hva prisantydningen bør være? Din personlige eiendomsmegler er klar til å gi deg de beste tipsene, basert på deres erfaring og kunnskap om markedet.
  • Førsteklasses markedsføring: Meglerne har tilgang til førsteklasses markedsføringsverktøy og plattformer, slik at eiendommen din får en bred eksponering. De vet hvordan de skal fremheve eiendommens beste egenskaper og tiltrekke seg potensielle kjøpere.

Andre fordeler med å få hjelp av profesjonelle til boligsalget er at du sparer deg for arbeid, samtidig som du får støtte av en dyktig rådgiver. Det tar tid å selge bolig, og det er mye du må huske på underveis. Ikke minst, så kan det være krevende å forhandle frem en god pris. Det gjelder spesielt i rolige perioder på boligmarkedet. Megleren hjelper deg med å spare tid og effektiviserer salgsprosessen fra A til Å.

Les også

Sjekkliste for valg av megler

Ulempene med å bruke megler

Joda, det finnes mange gode argumenter for hvorfor du bør bruke megler til boligsalget. Men det finnes også noen ulemper, og det er viktig å være klar over disse. En av de største ulempene med megler er kostnadene. Mange som ønsker å selge bolig selv gjør det for å spare penger på provisjon. 

Meglerne jobber selvsagt ikke gratis og skal ha godtgjørelse for arbeidet de utfører. Men det er heller ikke gratis å selge bolig selv. Du må betale for en rekke tjenester som kun kan utføres av fagkyndige, for eksempel utarbeide boligsalgsrapport med verdi- og lånetakst. 

Samtidig bør du sette av nok penger til boligfotografering og markedsføring. Hvis du ikke har tilstrekkelig kunnskap og erfaring med å ta flotte boligbilder, kan det være smart å overlate jobben til profesjonelle fotografer. Husk at en lekker annonse er avgjørende for å få folk til å komme på visning. Og jo flere som kommer på visning, desto større sannsynlighet er det for at noen legger inn bud.

Enkelte ønsker kanskje ikke å overlate jobben til megleren – tvert imot, det kan føles som en ulempe at megleren tar såpass stort ansvar. Noen selgere foretrekker å ha mer kontroll, spesielt hvis de har spesifikke idéer eller ønsker om hvordan salget skal håndteres. Og hvis du allerede har funnet en kjøper til boligen din, kan du helt fint bruke en oppgjørstjeneste eller advokat til å fullføre salget.

NYTTIG MED MEGLER: Skal du selge hus eller større tomter er det svært vanskelig å gjøre det uten megler.

Men trenger jeg egentlig hjelp til boligsalget?

Nå tenker du kanskje: “Jeg kan da klare å selge hjemmet mitt selv!” Og ja, det er absolutt en mulighet. Nærmere én av tre boligselgere vurderte å gjøre jobben selv, ifølge Eiendomsundersøkelsen 2022. Men husk at det også innebærer en god del arbeid. Du må markedsføre hjemmet ditt, sette riktig pris, forhandle med kjøpere og håndtere alt det juridiske papirarbeidet. 

Alt dette kan være litt av en utfordring, spesielt hvis du har en fulltidsjobb eller familie å ta vare på. Hvis du velger vekk megler, må du føle deg helt trygg på hva du gjør. Du må også vurdere hvor “lettsolgt” boligen din er. Du påtar deg et stort ansvar ved å selge bolig selv, samtidig som du må være en dyktig selger. 

Joda, du kan spare penger på meglerprovisjon. Men husk at megleren hjelper deg med å få høyest mulig salgspris. Nettopp derfor velger 97-98 prosent av boligselgerne å bruke megler fremfor å selge selv. Men du trenger likevel ikke å bruke tradisjonell eiendomsmegling. Ofte kan det være lønnsomt og praktisk å heller velge eiendomsmegler til fastpris eller såkalt hybridmegling.

Les også

Slik selger du boligen uten megler

Alternativer til tradisjonell eiendomsmegling

Det finnes gode alternativer til deg som ikke ønsker tradisjonell eiendomsmegling, samtidig som du heller ikke vil selge boligen selv. Hybridmegling og megler til fastpris er to gode eksempler. Hybridmegling er en relativt ny modell der du kan få profesjonell hjelp, samtidig som du utfører deler av arbeidet selv. 

For eksempel, megleren skriver salgsoppgaven og selgeren holder visningene. Mange av oppgavene til megleren er automatisert og digitalisert for å spare tid. Megler til fastpris er rett og slett fastpris på meglertjenester, fremfor timepris og provisjon. Du får da en pakkepris på alle tjenester, uten ekstra kostnader. 

Fastprismodellen er ofte også en form for hybridmegling. For eksempel, Samsolgt by DNB tilbyr eiendomsmeglertjenester til 60 000 kroner. Denne summen er fast, uansett hvilken type bolig du skal selge. Du som boligselger holder visningen selv, og store deler av arbeidet foregår på nett. Hvis du ønsker hybridmegling der du kun setter vekk deler av arbeidet til megler, kan du også velge timepris. 

Det finnes dermed mange gode løsninger, og det er verdt å bruke litt tid på å sammenligne priser, tjenester og alternativer.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Steg-for-steg guide til boligsalgsprosessen

Det første – og antagelig det viktigste – steget er å velge riktig eiendomsmegler. Vi anbefaler at du henter inn tilbud fra flere for å få et godt sammenligningsgrunnlag. Du bør blant annet se på priser, tjenester og salgsstrategier. De aller fleste meglerkontorer tilbyr gratis verdivurdering, og det er en flott mulighet til å bli bedre kjent med de forskjellige meglerne.

Megleren vurderer eiendommen nøye under verdivurderingen, samt utfører grundige analyser av boligmarkedet i nabolaget ditt. Analysen tar hensyn til faktorer som nylige salg av lignende eiendommer i området, tilstanden på boligen, nærliggende fasiliteter og markedstrender. 

Eiendomsmegleren fastsetter deretter boligens markedsverdi, og dere blir sammen enige om prisantydningen. Megleren vurderer også hvem som er riktig målgruppe for boligen under befaringen, samt hvilke salgs- og markedsføringsstrategier dere bør velge. Boligselger får deretter et uforpliktende pristilbud.

Velger du å takke ja til tilbudet, så vil eiendomsmegler utarbeide salgsdokumenter, koordinere boligfotograf og takstingeniør, samt sette i gang med markedsføring. Du må derimot klargjøre boligen for fotografering og visning. Megleren hjelper deg med tips og råd til hva du bør gjøre for at boligen skal tiltrekke flest mulig interessenter.

Deretter er det tid for visning og budrunde. Du kan alternativt velge å holde visningen selv, men det er vanlig at megleren tar ansvar for budrunden. Når du har godkjent et bud på eiendommen, hjelper eiendomsmegleren med å fullføre salget. Det er ikke lengre vanlig at megleren er fysisk til stede på overtakelse. Istedenfor møtes kun kjøper og selger. Overtakelsesprotokollen sendes inn digitalt.

Megleren passer likevel på å overføre eiendommen til kjøperen, samt betale ut pengene til selgeren.

Ting å huske på før boligsalget!

  • Husk å velg en megler som har erfaring med å selge boliger i ditt område, og gjerne også tilsvarende boliger som din. Bor du i Oslo og skal selge et større hus, burde du finne en megler med gode referanser innen boligtype og område.
  • Ikke undervurder flytteprosessen. Det kan ta veldig lang tid å flytte alle møblene dine, og mange undervurderer dette slik at de får noen ekstremt hektiske dager før overtakelse. Som oftest lønner det seg å betale flyttefirma.
  • Velg flyttevask med garanti. Ofte mener kjøper flyttevasken ikke er bra nok. Ved å ha flyttevask med garanti kan du sende inn vaskepersonalet på nytt uten å betale i dyre dommer.
  • Bruk minimale kostnader på oppussing: Ofte lønner det seg å male kjøkkenfronter og vegger som ikke ser bra ut, men det lønner seg sjelden å oppgradere bad eller kjøkken.

Konklusjon: dette må du vite om eiendomsmeglere

Det finnes både fordeler og ulemper med å bruke megler. Eiendomsmegleren kan hjelpe deg med å sette den rette prisen på boligen din, markedsføre den effektivt, organisere visninger og forhandle fram en god avtale. Samtidig kan meglertjenester også koste en god del. Det finnes heldigvis alternativer som hybridmegling og megler til fastpris.

Det er uansett viktig at du vurderer dine individuelle behov og omstendigheter før du bestemmer deg for hva du skal gjøre. Lykke til!