Meglerhonorar ved ikke salg: Enkel guide

Om megleren har krav på honorar ved ikke salg avhenger på kontrakten, og ofte også hva som er årsaken til ikke salget.

Sist oppdatert: 10. mars 2024

Bilde

VANSKELIG Å SELGE: Noen objekter kan være vanskelig å selge, særlig avsidesliggende hytte i fjellet hvor selger ikke vil gå ned på prisantydningen. Da kommer spørsmålet om meglerhonoraret opp.

Du vil ha en dyktig eiendomsmegler som kan hjelpe deg med å oppnå høyest mulig salgspris – uten at du må bruke altfor mye penger på meglertjenester. Men hva skjer med meglerhonorar ved ikke-salg?

Det er dessverre ingen garanti for at eiendommen vil bli solgt innen en bestemt tidsramme eller til ønsket salgspris. Salg av eiendom er en prosess som kan ta alt fra noen uker til flere måneder. Du kan heller ikke være sikker på at noen ønsker å kjøpe boligen til prisantydningen. Kanskje budene er lavere enn det du kan leve med?

Det er helt naturlig å bekymre seg for at boligen ikke skal bli solgt. Og du er ikke alene om å lure på hva som skjer med meglerprovisjon, dersom budene uteblir. Her i denne lille guiden vår ser vi nærmere på nettopp dette med meglerhonorar. Vi deler også noen tips til hva du kan gjøre hvis boligen ikke blir solgt.

Kortversjonen

  • Hvis boligen ikke blir solgt, skal du heller ikke betale meglerprovisjon. Det kan imidlertid hende at du må betale for arbeidet som allerede er utført.
  • De fleste meglerforetak har en bestemt avtaleperiode for oppdraget. Hvis du bytter megler før perioden har utløpt, kan du risikere ekstra kostnader som dobbelt meglerhonorar.
  • Noen eiendomsmeglere tilbyr salgsgaranti som lar deg bytte megler, uten at du må være redd for dobbelt meglerhonorar. Det er imidlertid viktig å lese garantivilkårene nøye.

Hvordan fungerer meglerhonorar?

Meglerhonorar (også kalt vederlag) er en kostnad som du betaler til eiendomsmegleren for tjenestene han eller hun tilbyr i forbindelse med boligsalg. Enkelt forklart, vederlaget er betalingen du gir til en eiendomsmegler for arbeidet de gjør for deg.  Honoraret beregnes vanligvis som en prosentandel av den totale salgssummen av boligen. 

Det betyr at jo høyere salgspris megleren oppnår, desto mer tjener de. Alternativt kan du betale timepris eller fastpris. Hvor mye du betaler i provisjon vil variere, basert på flere faktorer. Disse faktorene inkluderer meglerens erfaring og omdømme, beliggenheten på eiendommen, typen eiendom som selges og hvor salgbar den er. 

For eksempel, en lettsolgt bolig kan bety mindre arbeid for megleren. Det kan igjen føre til lavere meglerkostnader for deg. Vanligvis ligger provisjonen på 1-4 % av salgsprisen. Det betyr at hvis du selger en bolig for 2 millioner kroner, vil meglerhonoraret ligge et sted mellom 20 000 kr og 60 000 kroner. 

De fleste meglere har imidlertid en minsteprovisjon på cirka 35 000 kr til 45 000 kr. Har du en lavt priset bolig, må du kanskje betale mer i provisjon enn det prosenten tilsier – nettopp på grunn av minsteprovisjonen.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Hva skjer med meglerhonorar ved ikke salg?

Avtaleperioden er den perioden der du er bundet til å jobbe med en bestemt eiendomsmegler. Mange meglerforetak har en avtaleperiode på seks måneder, men dette kan variere. Du står fritt til å bytte megler etter at perioden har utløpt, hvis boligen ikke er solgt. Du trenger i så fall ikke å betale meglerprovisjon.

Dersom du mener at boligen ikke blir solgt på grunn av feil fra eiendomsmegler, kan du bytte til en ny megler før avtaleperioden har utløpt. Men aller først bør du forsøke å klage direkte til megleren din. Mye kan løse seg med god kommunikasjon. Du kan også sende klage til Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester

Før du bytter megler, bør du sjekke kontrakten for eventuelle avgifter eller vilkår. Husk at tilstanden på boligmarkedet og spesifikke forhold ved boligen din kan påvirke salgbarheten. Hvis problemene ikke skyldes megleren, kan dere diskutere alternative strategier og grep som dere kan ta. Kanskje du bør vente litt og heller prøve igjen på en annen årstid?

Les også

Dette er de billigste meglerkontorene

Boligen blir ikke solgt – hvordan kan jeg bytte megler?

Du kan som sagt bytte eiendomsmegler hvis du mener at megleren har gjort noe galt eller når avtaleperioden har utløpt. Selv om du slipper å betale meglerhonorar, er det vanlig å betale for det arbeidet som eiendomsmegleren allerede har utført. Du må være obs på risikoen for å betale dobbelt meglerhonorar, dersom du velger å avbryte før kontraktstiden er over.

Hvis du bytter meglerforetak og den som kjøper boligen din har vært i kontakt med både den gamle og den nye megleren – før det har gått tre måneder – ja, da kan begge ha krav på provisjon. Det tryggeste er å vente tre måneder før du legger boligen ut for salg igjen med en ny megler.

Unngå meglerhonorar ved ikke-salg med salgsgaranti

Du har kanskje snublet over begrepet “salgsgaranti” mens du letet etter den rette megleren. Men hva innebærer egentlig en slik garanti? Hva skjer med meglerhonoraret ved ikke-salg, hvis du har salgsgaranti? Har garantien noe for seg?

En salgsgaranti er en avtale mellom deg og eiendomsmegleren din. Megleren forplikter seg til å selge eiendommen din innen en bestemt tidsperiode og en gitt salgspris. Dere avtaler salgsprisen før oppdraget starter. Hvis han eller hun ikke klarer å selge til den prisen innen ønsket tid, trenger du heller ikke å betale meglerprovisjon.

Det kan likevel hende at du må betale for allerede utførte tjenester og arbeid. Du slipper imidlertid risikoen for dobbelt meglerhonorar. Men det er ikke nødvendigvis sikkert at en salgsgaranti er en god deal. Du må lese vilkår og betingelser nøye for å avgjøre hvor bra garantien egentlig er. 

Les også

Komplett guide til salgsgaranti

Noen meglerforetak tilbyr salgsgaranti uten bindingstid. Du trenger altså ikke å vente en gitt tid før du kan benytte deg av garantien. Eksempler på slike foretak inkluderer Notar og PrivatMegleren. Det kan være en fordel for deg som ønsker å ha muligheten til å bytte megler raskt, uten å vente i mange måneder.

Heimdal Eiendomsmegling er derimot et eksempel på et meglerforetak med 100 % salgsgaranti på alt av kostnader i megleravtalen. De har imidlertid en bindingstid på fire måneder før du kan bruke salgsgarantien. DNB Eiendom er enda et foretak med salgsgaranti. Deres salgs garanti forutsetter at megler får seks måneder på å selge boligen din, før du eventuelt kan bruke garantien.

Dette kan du gjøre hvis boligen ikke blir solgt

Det er slett ikke sikkert at boligen blir solgt etter første visning, særlig ikke hvis markedet er tregt. Eller kanskje du ikke fikk høye nok bud? Ikke la det demotivere deg. Og du trenger heller ikke å få panikk for at du har valgt feil megler. 

Det er mange årsaker til hvorfor en bolig ikke blir solgt. Og det finnes heldigvis flere strategier du kan benytte deg av for å øke sjansene for salg. Aller først bør du arrangere en ny visning. Det gir potensielle kjøpere enda en mulighet til å se boligen din og kan øke antall bud. 

Hvis ikke det hjelper med ny visning, bør du vurdere å vente til et senere tidspunkt. Prøv igjen i en periode der det er høy etterspørsel. For eksempel, det er som regel flere kjøpere på jakt etter ny bolig om våren. Det kan igjen føre til høyere boligpriser, noe som er bra for deg som selger. Bare husk at hvis du også skal kjøpe ny bolig i denne perioden, kan vinningen gå opp i spinningen. 

Desember er en måned med høy etterspørsel. Det skyldes færre boliger på markedet, samtidig som det er like mange kjøpere som ellers på året. Boligkjøperne kan derfor være villige til å se på boliger som de ellers ikke hadde vurdert, rett og slett fordi det er så lite utvalg på markedet. Det kan være gunstig for deg som skal selge en eiendom med lav salgbarhet.

VENTE PÅ NY ÅRSTID: Noen objekter trenger også riktig årstid for å vise sin prakt, og kan være enklere å selge på for eksempel sommeren.

Du kan også forsøke å utbedre boligen før du legger den ut for salg på nytt. Kanskje du kan forbedre boligens tilstand for å tiltrekke deg flere kjøpere? Oppgraderinger kan inkludere alt fra små reparasjoner som å fikse en dryppende kran til større prosjekter som å male huset. Husk at en velholdt bolig ofte er mer attraktiv for potensielle kjøpere.

Sist men ikke minst kan det være lurt med en ny verdivurdering av boligen. Kanskje er leiligheten priset for høyt?

Velg riktig eiendomsmegler

Valg av eiendomsmegler kan ha stor innvirkning på hvor vellykket boligsalget blir. En dyktig megler kan hjelpe deg med å selge boligen til rett tid og til riktig pris. Du bør velge en lokalkjent megler med relevant erfaring og som er lett å kommunisere med. Vi anbefaler at du tar deg god tid og sammenligner tilbud på tvers av meglerforetak før du bestemmer deg.

Husk å sjekke vilkår og betingelser for meglerhonorar ved ikke-salg før du takker ja til et tilbud. Lykke til!